Kronopolitiikkaa — III muistio ajasta (2010—)

Kronopolitiikkaa — III muistio ajasta on esitys, joka pyrkii ihmisiän ylittävään, loputtomaan kestoon. Esitys alkoi 1. maaliskuuta 2010. Se tutkii esityksen, katsojuuteen perustuvan subjektiviteetin ja esitysyhteiskunnan rajoja kysymällä, onko esityksellä enää ulkopuolta tai loppua.

”Ikuinen esitys” ei ole yritys juhlia esityksen kaikkialle ulottuvuutta vaan yritys lähestyä kestoa ja siihen liittyvien kysymysten merkitystä ajassamme: vaikeuksiamme hahmottaa toimintamme vaikutusten kestoja monimutkaisessa maailmassa, maapallolla, jossa inhimillinen ja ei-inhimillinen ovat erottamattomasti yhteen kietoutuneet. Esityksessä huomio suunnataan "luonnon" olioiden ja prosessien kestoihin ja ajallisiin suhteisiin.

Esityksen lähtökohtana on ajatus maailmasta ilman eläimiä, mutta täynnä erilaisia eläinten representaatioita. Tämä eräs mahdollinen tulevaisuuskuva rakentuu kahdelle nykyhetken voimakkaalle suuntaukselle: eläinten kiihtyvälle katoamiselle sekä esityskäytäntöjen ja -tutkimuksen valtavalle kasvulle. Sen taustalla on filosofi Jacques Derridan esittämä ajatus inhimillisen subjektiviteetin perustumisesta eläimille.

Kronopolitiikkaa on eri taidemuotojen väleissä liikkuva ja haarautuva tapahtuma. Yksi haaroista on Ei-ihmisten esitys jääkauden jälkeisellä Yoldiameren muinaisrannalla, Helsingin korkeimmalla kohdalla. Tämä esitys jatkuu yhä. Samoin jatkuu yksinkertainen Verkkoesitys, jonka keskeinen sisältö on ehdotus tehdä esityksiä ei-ihmisten kanssa ja ei-ihmisille (luonnon olioille ja prosesseille). www.chronopoliticsmemoperformance.fi. Kolmas haara on liikkuva live-esitys, joka tapahtui ensimmäisen kerran 19.-27.3.2010. Sen alussa katsojat vaelsivat oppaan mukana Eläinmuseon yleisöltä suljetuissa maanalaisissa kokoelmaluolissa yli 10 miljoonan kuolleen eläimen keskellä. Sieltä saattoi kävellä esityksen työhuoneelle, jossa lähestyttiin kysymystä katoavien eläinten representaatioista ja muistamisista käyttämällä eri aikakausilta peräisin olevia esitysteknologioita. Lopuksi katsoja-vierailija saattoi kävellä Tähtitorninmäelle observatorioon tähtinäytökseen ja keskustellakseen astronomin kanssa.

Kronopolitiikan esiintyjinä on robottikoiria ja muita laitteita, eri-ikäisiä ihmisiä sekä muita ”luonnon” olioita ja prosesseja.

Esitys jatkuu erilaisina praktiikoina, mm. työpajoina, teksteinä ja esityksinä. Seuraavat esitykset ovat Stanfordissa, Kaliforniassa kesäkuussa 2013 ja Helsingissä Esitystaiteen keskuksessa 2014.

Esitys on kolmas ja viimeinen osa Tuija Kokkosen väitöstutkimukseen “Esityksen mahdollinen luonto. Suhde ei-inhimilliseen esitystapahtumassa keston ja potentiaalisuuden näkökulmasta.” (Teatterikorkeakoulu) kuuluvasta esityssarjasta Muistioita ajasta.

Maus&Orlovski 2009-2010—

Ikäjärjestyksessä, alkuvuonna 2010 esityksen ihmiset ovat 70-9-vuotiaita:

  • Esiintyjät:
    ei-inhimilliset kanssaesiintyjät
    Sirkka Turkka (runous)
    Kauko Uusoksa (qigong)
    Tuija Kokkonen (suunnittelu, teksti, ohjaus)
    Pekka Sassi (eläinvideot)
    Riku Saastamoinen (ääni)
    Sini Haapalinna (live video)
    Pinja Kokkonen (roboeläinohjaus)
    Silja Sallamaa, Elina Tommila (oppaat/Eläinmuseo)
    Sakari Lehtinen, tähtinäyttäjä (Ursan tähtitieteellinen seura / tähtitorni)
  • Muu työryhmä:
    Mika Aalto-Setälä (graafinen suunnittelu)
    Johanna Tirronen (tuotantokonsultti)
    Ville Saarivaara (www-taitto ja -ohjelmointi)
    Karita Blom (tuotantoassistentti)
  • Muut kanssatoimijat
    Jouko Rikkinen, kasvitieteen professori, biotieteiden laitos / Helsingin yliopisto (jäkäläkeskustelut ja -kuvat)
    Ilona Oksanen, tutkijatohtori, elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos, mikrobiologian osasto / Helsingin yliopisto (perehdytys syanobakteereihin, mikroskopointi ja kuvaus yhteistyössä Sini Haapalinnan kanssa)
    Markku Nousiainen, mediasuunnittelija ja -taiteilija (ohjelmointi ja tekninen konsultaatio)
    David Hackston, englanninkieliset käännökset (paitsi sitaatit)
  • Valokuvat
    VTM /KKA / Petri Virtanen (5,6,7,9,10,11,12)
    Johanna Tirronen (13,14,15,16,17,18,19,20,21)
    Pekka Sassi (1)
    Tuija Kokkonen (2,3)

Tuotanto

Maus&Orlovski yhteistyössä Kiasma-teatterin ja Teatterikorkeakoulun kanssa.

Muut yhteistyötahot

  • Eläinmuseo
  • Tähtitorni/Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Esitystä tukevat

  • Suomen Kulttuurirahasto
  • Koneen Säätiö
  • Esittävien taiteiden tutkimuskeskus / Teatterikorkeakoulu
  • Taiteen keskustoimikunta / monitaidetoimikunta

Tekstejä esityksestä

Julkaisuja

  • Tuija Kokkonen & Alan Read: ”Chronopolitics with Dogs and Trees in Stanford.” Performance Research 19.3, 2014.
  • ”Kun emme tiedä: Keskustelemassa ”meitä” uusiksi. Lajienväliset esitykset ja esitystaiteen rooli ekokriisien aikakaudella.” Posthumanismi. Toim. Lea Rojola ja Karoliina Lummaa. Eetos 2014.
  • ”Muistioita ajasta: kolme näkökulmaa toisiin eläimiin ja esitykseen.” Esitys 2/2013.
  • ”Kronopolitiikkaa esityksessä robottikoiran, jäkälän ja tähden kanssa.” Esittävien taiteiden metodologiset haasteet. Näyttämö ja tutkimus 4. Toim. Liisa Ikonen, Hanna Järvinen, Maiju Loukola. Teatterintutkimuksen seura 2012.

Muita tekstejä

Esitelmiä/Kokkonen

  • ”Koirien ja kasvien kanssa keskustelemisesta.” Eläintutkimuspäivät, Helsinki huhtikuu 2014.
  • ”Ruumiita, varsia, runkoja: lajienvälisen kanssakäymisen merkityksistä.” Keho ja yhteiskunta –keskustelusarja, Turku helmikuu 2014.
    http://www.utu.fi/fi/yksikot/hum/ajankohtaista/uutiset/Sivut/keho-ja-yhteiskunta.aspx
  • ”Muistioita ajasta – esityksiä ei-ihmisten kanssa ja ei-ihmisille.” Teatteritieteen oppiaine, Helsingin yliopisto helmikuu 2014.
  • “Conversing with Other Species, Renegotiating ‘Us’.” Symposium on Interspecies Performance, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu Helsinki syyskuu 2013.
  • Alustus Posthumanismi-seminaarissa, Turun yliopisto maaliskuu 2013.
  • Luento Creative Sustainability –opiskelijoille, Aalto-yliopisto helmikuu 2013.
  • “Performances with and for Non-Humans,” alustus Kirsi Saarikankaan johtaman tutkimusprojektin Nature in Arts, Culture and History seminaarissa, Helsingin yliopisto marraskuu 2012.
  • ”Technologies of Belonging: Performance and Political Ecology.” Luento performance platform. body affets. –festivaalilla, Berliini heinäkuu 2012.
  • ”A Visitor amongst Millions of Non-Humans.” Performance Studies international 18. Conference, Leeds kesäkuu 2012.
  • ”Muistioita ajasta: kolme näkökulmaa eläimiin.” Eläin-seminaari, Kuvataideakatemia toukokuu 2012.
  • “Liveness, chronopolitics and performance.” Performance Studies international 17. Conference, Utrecht 2011.
  • “Widening human time perspectives with a performance with/for nonhumans - a presentation & an experiment/workshop.” Colloquium on Artistic Research in Performing Arts, Teatterikorkeakoulu, Helsinki 2011.