Chronopolitics with Dogs and Trees in Stanford (2013)

Tämä lajienvälinen esitys on tutkimus yöllisestä lukemisesta, mielikuvituksesta ja nukkumisesta ei-ihmisten – koirien, puiden ja muiden kasvien - seurassa. Se laajentaa esityksen piirin kollektiiviksi, joka koostuu inhimillisistä ja ei-inhimillisistä toimijoista.

Mitä tapahtuu, kun luemme Kafkan ”Erään koiran tutkimuksia” koiralle, tai ”Puuparta”-luvun kirjasta Taru sormusten herrasta ruukkuyrtille; mitä tapahtuu meille kun todistajamme on joku muu kuin ihminen, joku jolla on toisenlainen ruumis/varsi ja vastaamisentapa? Derridan kysymyksiä seuraten: Who witnesses to what and for whom? Who proves, who looks, who observers whom and what? What is there for knowledge, of certainty, of truth, of love?

Vierailija-osallistujia kutsuttiin lukemaan – tai kuuntelemaan jonkun muun lukemista – 1600-1900-luvuilta peräsin olevia, puhuvista koirista ja puista kertovia kirjoja koirille, puille ja muille kasveille. Esityksen aikana Alan Read luki tekstinsä ”Plant Fear”, “Nature Table” ja “Redeemed Night”.

Esitys kesti torstai-illasta 27.7. seuraavaan aamuun, siellä saattoi viipyä haluamansa ajan ja myös yöpyä. Se tapahtui Performance Studies international 19# konferenssissa Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa, studio Roble 42:ssa, sen terassilla ja ympäristössä.

Esityksen genealogia

Chronopolitics with Dogs and Trees in Stanford syntyi yhteistyössä Alan Readin (Professor of Theatre & Director of the Performance Foundation at King’s College London) kanssa. Esitys on toisaalta vastaus lukuun “Redeemed Night” Readin kirjassa Theatre, Intimacy&Engagement (2008) ja hänen lukutapahtumaansa PSi:n 18. konferenssissa Leedsissä.

Toisaalta Chronopolitics with Dogs and Trees in Stanford juontuu loppumattomasta, haarautuvasta esityksestä Kronopolitiikkaa – III muistio ajasta, joka alkoi 1.3.2010. Se kuuluu esityssarjaan Muistioita ajasta – esityksiä ei-ihmisten kanssa ja ei-ihmisille, joka on osa Kokkosen v. 2006 alkanutta väitöstutkimusta (Teak), jossa hän tutkii suhdetta ei-inhimilliseen esitystapahtumassa keston ja potentiaalisuuden näkökulmasta. Sarja on viimeisin kolmesta esityksen, ympäristön ja ”luonnon” suhteita tarkastelevasta v. 1996 alkaneista muistioesityssarjoista.

Katsojan video-otoksia:

http://www.youtube.com/watch?v=1ijkACZT3wc
http://www.youtube.com/watch?v=h5wJeejsKRE

Tekstejä esityksestä

Julkaisuja

  • Tuija Kokkonen & Alan Read: ”Chronopolitics with Dogs and Trees in Stanford.” Performance Research 19.3.

Esitelmiä/Kokkonen

  • "Esitystaide tulevaisuuksien tutkimisena ja tekemisenä: ei-ihmisten tapaus." Keynote, Teatterin tutkimuksen seura 16.5.
  • ”Koirien ja kasvien kanssa keskustelemisesta.” Eläintutkimuspäivät, Helsinki huhtikuu 2014.
  • ”Ruumiita, varsia, runkoja: lajienvälisen kanssakäymisen merkityksistä.” Keho ja yhteiskunta –keskustelusarjassa, Turku helmikuu 2014. http://www.utu.fi/fi/yksikot/hum/ajankohtaista/uutiset/Sivut/keho-ja-yhteiskunta.aspx
  • ”Muistioita ajasta – esityksiä ei-ihmisten kanssa ja ei-ihmisille.” Teatteritieteen oppiaine, Helsingin yliopisto helmikuu 2014.
  • “Conversing with Other Species, Renegotiating ‘Us’.” Symposium on Interspecies Performance, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu Helsinki syyskuu 2013.